“Swedish traditions”, een leuk boek!

In onze laatste vakantie kwam ik een leuk boek tegen, Swedish traditions, van Jan- Öjvind Swahn!

Een boek met daarin uitleg over allerlei Zweedse tradities met bijbehorende mooie foto’s of prenten, met onder andere de traditie om in augustus kreeftenfeesten te houden!

In dit boek wordt de ontdekking van heerlijke kreeften uit de doeken gedaan!

Een van de eerste Zweeds notities over kreeften is een recept in 1522, van bisschop Peder Mansson, Zwedens eerste echte ontdekker.

Hij adviseerde kreeften in wodka als behandeling tegen cholera. ( ik denk dat het een goede remedie is geweest J ). Maar al met al waren rivierkreeften en zeekreeften wel de lekkernij destijds voor de upper class.
Destijds, in de middeleeuwen, werden ze warm gegeten.
“Nu”, ( sinds de late jaren in de 18e  eeuw) worden ze koud gegeten tijdens het traditionele kreeftenfeest.
Dit is een feest ter afscheid van de zomer en om de herfst te verwelkomen.

Het kreeftenfeest, oftewel kräftskiva in het Zweeds, wordt meestal gehouden op een avond vanaf de 2e week van augustus tot eind augustus.
Het wordt meestal gevierd met familie, maar ook toeristen zijn welkom bij georganiseerde kreeftenfeesten in restaurants.

Het hoofdgerecht bestaat uit in zout water, met dilleschermen, gekookte rivierkreeften. Na te zijn gekookt worden de afgekoelde kreeften gegarneerd met verse dille en meestal opgediend in de vorm van een buffet. Vaak brengen de gasten zelf ook iets mee: brood, kaas, garnalen, salades of een  groentetaart. Uiteraard wordt het feest vergezeld van bier, schnaps of Zweedse limonade.

Om het feest compleet te maken worden de kreeftjes toegezongen met korte liedjes in een, met kleurige lampions met een afbeelding van een lachend maanmannetje versierde tuin.

En om de outfit nog completer te maken, worden kleurige papieren hoedjes gedragen. Al met al een leuk feest ter afsluiting van de zomer en het begin van de herfst!

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie